VINKKEJÄ 

 

Siitepölyn vähentämiseksi sisäilmasta, kannattaa eri pinnat kotona pyyhkiä kesäaikaan kostealla rätillä useamman kerran viikossa.

Jos kärsit hyönteisallergiasta – vältä makeiden juomien ja naposteltavien nauttimista ulkona. Sokeria sisältävät tuotteet houkuttelevat luokseen mm. ampiaisia.

Keittiön muutostöissä kannattaa huomioida sen käyttäjä – yläkaappien sijainti on hyvä suhteuttaa korkeudelta sopivaksi jotta tavaroiden ja astioiden kaappiin laittaminen sekä sieltä ottaminen helpottuu, ja keittiöaskareet muuttuvat näin turvallisemmiksi.

Ostitko pehmoleluja kirpputorilta? Karista pöpöt niistä laittamalla lelut pakastimeen yöksi. Myös kova pakkanen tehoaa samoin.

Lisää turvallisuutta kotona ja keittiössä. Siivoa jääkaapin ja pakastimen taustat (jossa jäähdyttimet sijaitsevat) säännöllisesti helposti syttyvästä nukasta ja pölystä! 

Pyykkejä saa kirkkaammiksi lisäämällä suolaa pyykinpesukoneeseen ripauksen pyykkimäärän mukaan.

Pidä pölypunkit loitolla - tuuleta vuodevaatteet viikoittain.

Tuntuuko siltä, että kotona lojuu paljon irtotavaraa ilman omaa paikkaa? Ratkaisu voi olla sisutukselliset pienkorit - kaukosäätimet yhteen, wc-paperirullat toiseen, sanomalehdet kolmanteen. Kodin sävyjen mukaan valitut korit tuovat ryhtiä ja uutta ilmettä sisustukseen.

Marjatahrojen pesu tekstiileistä kannattaa tehdä heti tahrojen synnyttyä. Valkaisuainetta sisältävä pesuaine tehostaa pesutulosta puuvillaisen pyykin kohdalla.

Siivoaminen ja kodin puhtaana pitäminen helpottuu sekä on paljon mielekkäämpää, kun siihen on oikeanlaiset välineet ja pesuaineet. Huomio siivouskaapin sisältöön! 

Siivoa pölyt sälekaihtimista imuroimalla tai nihkeällä liinalla. Liian kostea liina jättää kaihtimet helposti laikukkaiksi.

 

Ikkunoiden pesu

Tarvikkeet: pesin, karvaosa, kuivain/lasta, varsi, kaksi ämpäriä, puhtaita pyyhkeitä, mikrokuituliina, ikkunan avaaja.

Aineet: tiskiaine tai tuulilasinpesuneste, annostelu ohjeen mukaan.

Aloita siirtämällä ikkunan edessä olevat tavarat sivummalle. Pesu on aina sen helpompaa mitä lähemmäs pääset koko ikkunaruutua ja mitä vähemmän tarvitsee kurotella tai käyttää jatkovarsia. Asettele sitten lattialle ikkunoiden eteen sanomalehteä reilusti. Se suojaa lattiaa pesusta tulevilta roiskeilta ja likavesivalumilta. Voit myös ajoittaa muun siivouksen siten, että peset lattiat vasta ikkunoiden pesun jälkeen, jolloin roiskeita ei tarvitse varoa. 

Annostele pesuaine sen pakkauksessa olevan annosteluohjeen mukaan veteen. Oikea annostelu on tärkeää erityisesti tiskiaineen kanssa, sillä pesuveden ei tarvitse vaahdota poistaakseen likaa. Liika vaahtoaminen hidastaa pesua, sillä vaahto leviää helposti kaikkialle eikä sillä saa puhtaaksi mitään. Liikaa vaahtoava pesuvesi kannattaa kaataa pois, huuhdella ämpäri ja valmistaa uusi, vähemmän vaahtoava pesuvesi.

Tuulilasinpesunestettä voi käyttää ikkunanpesussa yhtä hyvin myös kesällä, mutta useimmiten se on ainoa vaihtoehto ikkunoita pestäessä pakkassäällä. Kun ulkona on kylmä, on ainakin uloin  ikkunaruutu kylmä ja samoin ikkunan puitteet. Pesunesteen pakkauksessa on ilmoitettu sekoitussuhteet eri pakkaslukemille, mutta kannattaa muistaa, että ainakin uloin ikkunaruutu on ilmaa viileämpi. Siksi pesuvesi kannattaa sekoittaa vahvimmaksi mahdolliseksi, näin se ei varmasti jäädy lasiin pesun aikana.

Myös erillisiä ikkunan puhdistukseen tarkoitettuja aineita voi käyttää, mutta ne pitää aina pesun jälkeen huuhdella pois pyyhkimällä ikkuna pelkkään veteen kastellulla liinalla ja kuivata. Jos niitä ei huuhdella pois, niin ikkunan pintaan jää pesuainekalvo ja ajan myötä pesun jäljet alkavat näkyä jo paljaalla silmälläkin pyörteinä.

Jos ikkunassa on esimerkiksi maali- tai muita roiskeita, ne kannattaa raaputtaa ensin pois. Jos ne eivät lähde kynnellä rapsuttaen, niin voit käyttää tähän tarkoitukseen valmistettua terää, joita saa tavaratalojen siivoustarvikeosastoilta. Melko pienetkin rosot lasissa aiheuttavat sen, että kuivausvaiheessa niiden ympärille jää vettä ja kuivaustulos on epätasainen. Vanhoissa ikkunoissa on joskus niille tyypillisiä epätasaisuuksia, joille ei voi mitään. Näitä voi kompensoida pyyhkimällä ikkuna kuivauksen jälkeen mikroliinalla.

Ikkunoiden pesu kannattaa aloittaa ulommista ikkunoista. Näin ulointa ikkunaa ei tarvitse pitää kauan auki ja pesu onnistuu viileämmälläkin säällä. Isojen ikkunaruutujen kanssa kannattaa olla varovainen ja huolehtia siitä, että avoinna oleva ruutu tuetaan altapäin jotenkin siksi aikaa, kun ikkuna on auki. Lasi on painavaa ja erityisesti vanhojen ikkunoiden saranat saattavat väsyä ja vääntyä avoinna ollessaan.

Pyyhi ennen ruudun pesua sen puitteet, sillä niitä ei tule muuten pestyä. Kun peset puitteet ennen ikkunaa, et vahingossa likaa puhdasta ikkunaa. Voit varata puitteille oman pesuveden ja siivouspyyhkeen, näin vesi pysyy puhtaampana eikä sitä tarvitse vaihtaa niin usein. 

Nyt pääset itse ikkunan pesuun. Kostuta pesimen karvaosa pesuvedessä hyvin, purista siitä enin vesi pois ja asettele se pesimeen. Huuhtele pestävä ruutu kauttaaltaan pyyhkimällä se pesimen yhdellä puolella. Käännä pesin sitten toisin päin ja pese ruutu. Ota sitten karvaosa irti pesimestä ja laita se pesuaineliukseen siksi aikaa, kun kuivaat juuri pestyn ruudun. 

Voit kuivata ruudun vetämällä kuivainta joko vaaka- tai pystysuunnassa, mutta valitse vain jompikumpi. Aloita ikkunan yläosasta ja etene alaspäin. Pidä aina kuivaimen toista reunaa jo kuivatulla alueella, näin ikkunaan ei jää niin pahoja raitoja. Pyyhi kuivain jokaisen vedon jälkeen pyyhkeeseen, näin siitä ei jää raitoja lasiin. Jos ikkuna näyttää edelleen likaiselta, niin toista pesu ja kuivaus kunnes se on puhdas. Voit viimeistellä työsi jäljen ja poistaa samalla mahdolliset raidat ja valumat ikkunan reunoilta pyyhkimällä ikkunan puhtaalla mikrokuituliinalla.

Vinkki: Joskus kuivain jättää kovasti raitaa, vaikka kuinka yrittäisi pyyhkiä sitä kuivaksi. Tällöin kuivaimen kumi on menettänyt kimmoisuutensa. Sitä voi notkistaa laittamalla siihen samaa silikonia kuin mitä laitetaan auton tuulilasinpyyhkimiin. 

----------------------------------------------------------------------

 

Harjatut teräspinnat keittiössä saa helposti läikättömästi puhtaiksi pyyhkimällä ne pelkällä vedellä kostutetulla, nihkeäksi puristetulla mikrokuituliinalla.
Pesukonetta kannattaa puhdistaa ajoittain käyttämällä 90 asteen pesuohjelmaa. Jos ei ole mitään muuta pyykättävää, niin siivouksessa käytetyt mikroliinat pitävät erityisesti kuumasta pesusta ja puhtailla välineillä on mukavampi siivota. Muistathan kuitenkin olla käyttämättä hoitoainetta, se pilaa mikrokuidun.
Ikkunat saa puhtaaksi toki liinoillakin, mutta ikkunanpesin, lasta ja jatkovarsi tekevät monen mielestä ikävästä työstä nopeampaa ja helpompaa. Pesuaineena voi käyttää tiskiainetta ja kylmemmällä ilmalla auton tuulilasinpesunestettä.
Yhdelläkin pesuaineella pärjää siivouksessa pikälle. Yleispesuaineiden pakkauksissa usein kerrotaan erilaiset sekoitussuhteet normaalille lialle ja tiukemmalle sotkulle. Normaalilla annostuksella voi pyyhkiä esimerkiksi pöytätasot, tiskialtaan ja tahrat ovista, järeämpää liuosta voi käyttää vaikkapa wc:n kalusteiden siivoukseen. Käytä wc-istuimen pesuun aina erillistä liinaa ja muista tarkistaa aina pesuaineen soveltuvuus aroille pinnoille ennen käyttöä.
Jos tiskaat astiat käsin, pyri tiskaamaan ne kerran päivässä. Näin vähennät tilanteen stressaavuutta, jos joskus et ehdikään tiskata pariin päivään. Tiskikonetta käyttäessä pese aina täysiä koneellisia, se säästää vettä.
Jos perheessä on koira tai kissa ja kodissa on parkettilattiat, niin lattia kannattaa vahata parkettivahalla. Vahaus suojaa parkettia kulumiselta. Kannattaa valita sellainen vaha, jota voi laittaa useamman kerroksen. Laminaattilattiaa ei saa vahata.
Jos vesikalusteet ovat kovasti kalkkeutuneet, kannattaa hankkia kalkinpoistoon pesuainetta, jonka pH on 6 tai vähemmän.
Käytä hanskoja siivotessa. Näin pesuaineet tai mikroliinat eivät kuivata tai vahingoita käsien ihoa. Voit hankkia käyttöösi joko kertakäyttöiset, ohuet hanskat tai useamman kerran kestävät, vaikkapa sydämin koristellut lateksihanskat
Jos tuntuu, ettet aina muista millä liinalla pesit viimeksi vessan ja millä pyyhit pölyt kirjahyllystä, niin värikoodaa liinasi vaikkapa näin: sininen liina peileille, vihreä tasojen pyyhintään ja punainen liina wc-istuimelle. Näin ei tarvitse miettiä, mitä liinaa mihinkin viimeksi käytit, kun tietynväristä liinaa käytetään aina samaan työhön. Muista pestä liinat aina käytön jälkeen vähintään 60 asteisessa pesussa ja kuivata ne väljästi.
Suosi mikrokuituista moppia lattian pyyhinnässä. Se kulkee kevyesti useimmilla lattiamateriaaleilla ja puhdistaa tehokkaasti ilman ylimääräistä hankausta. Parhaiten se toimii, kun nihkeytät sen suihkuttamalla siihen ohjeiden mukaisesti laimennettua pesuainetta suihkupullosta ja pyyhit pienen alueen kerrallaan. 
Pölynimuri haisee ajoittain epämiellyttävälle. Jos pussin vaihto ei auta, niin tarkista, onko sen pussinsuodatin puhdistettu ja ilmansuodatin vaihdettu. Joskus myös pussin merkin tai tyypin vaihtaminen auttaa, esimerkiksi lemmikkiperheessä kannattaa aina valita ns. lemmikkipussi, joka pitää pölyt ja hajut paremmin sisälllään.
Imurista ulostulevasta ilmasta tulee miellyttävämmän tuoksuista, kun ripautat puhtaan pussin pohjalle teelusikallisen vaniljasokeria. 
Jos käytät siivouksessa klooripitoisia aineita, sekoita ne aina kylmään veteen. Jo kädenlämpöiseen veteen sekoitettuna kloori höyrystyy ilmaan.
Sijoita 50 euroa uusiin siivousvälineisiin. Niillä helpotat siivousta merkittävästi, nopeutat työtä ja säästät itseäsi. Oikein huollettuna siivousvälineet kestävät useamman vuoden.
Kodin perussiivouksen hoidat helposti näillä välineillä: nippu mikroliinoja ja pesusieniä, levymoppi ja säädettävä monitoimivarsi, moppiin karvaosa, sanko ja imuri sekä ikkunanpesuun ikkunanpesin ja kuivain.

Harjatut teräspinnat keittiössä saa helposti läikättömästi puhtaiksi pyyhkimällä ne pelkällä vedellä kostutetulla, nihkeäksi puristetulla mikrokuituliinalla.

Pesukonetta kannattaa puhdistaa ajoittain käyttämällä 90 asteen pesuohjelmaa. Jos ei ole mitään muuta pyykättävää, niin siivouksessa käytetyt mikroliinat pitävät erityisesti kuumasta pesusta ja puhtailla välineillä on mukavampi siivota. Muistathan kuitenkin olla käyttämättä hoitoainetta, se pilaa mikrokuidun.

Ikkunat saa puhtaaksi toki liinoillakin, mutta ikkunanpesin, lasta ja jatkovarsi tekevät monen mielestä ikävästä työstä nopeampaa ja helpompaa. Pesuaineena voi käyttää tiskiainetta ja kylmemmällä ilmalla auton tuulilasinpesunestettä.

Yhdelläkin pesuaineella pärjää siivouksessa pikälle. Yleispesuaineiden pakkauksissa usein kerrotaan erilaiset sekoitussuhteet normaalille lialle ja tiukemmalle sotkulle. Normaalilla annostuksella voi pyyhkiä esimerkiksi pöytätasot, tiskialtaan ja tahrat ovista, järeämpää liuosta voi käyttää vaikkapa wc:n kalusteiden siivoukseen. Käytä wc-istuimen pesuun aina erillistä liinaa ja muista tarkistaa aina pesuaineen soveltuvuus aroille pinnoille ennen käyttöä.

Jos tiskaat astiat käsin, pyri tiskaamaan ne kerran päivässä. Näin vähennät tilanteen stressaavuutta, jos joskus et ehdikään tiskata pariin päivään. Tiskikonetta käyttäessä pese aina täysiä koneellisia, se säästää vettä.

Jos perheessä on koira tai kissa ja kodissa on parkettilattiat, niin lattia kannattaa vahata parkettivahalla. Vahaus suojaa parkettia kulumiselta. Kannattaa valita sellainen vaha, jota voi laittaa useamman kerroksen. Laminaattilattiaa ei saa vahata.

Jos vesikalusteet ovat kovasti kalkkeutuneet, kannattaa hankkia kalkinpoistoon pesuainetta, jonka pH on 6 tai vähemmän.

Käytä hanskoja siivotessa. Näin pesuaineet tai mikroliinat eivät kuivata tai vahingoita käsien ihoa. Voit hankkia käyttöösi joko kertakäyttöiset, ohuet hanskat tai useamman kerran kestävät, vaikkapa sydämin koristellut lateksihanskat

Jos tuntuu, ettet aina muista millä liinalla pesit viimeksi vessan ja millä pyyhit pölyt kirjahyllystä, niin värikoodaa liinasi vaikkapa näin: sininen liina peileille, vihreä tasojen pyyhintään ja punainen liina wc-istuimelle. Näin ei tarvitse miettiä, mitä liinaa mihinkin viimeksi käytit, kun tietynväristä liinaa käytetään aina samaan työhön. Muista pestä liinat aina käytön jälkeen vähintään 60 asteisessa pesussa ja kuivata ne väljästi.

Suosi mikrokuituista moppia lattian pyyhinnässä. Se kulkee kevyesti useimmilla lattiamateriaaleilla ja puhdistaa tehokkaasti ilman ylimääräistä hankausta. Parhaiten se toimii, kun nihkeytät sen suihkuttamalla siihen ohjeiden mukaisesti laimennettua pesuainetta suihkupullosta ja pyyhit pienen alueen kerrallaan. 

Pölynimuri haisee ajoittain epämiellyttävälle. Jos pussin vaihto ei auta, niin tarkista, onko sen pussinsuodatin puhdistettu ja ilmansuodatin vaihdettu. Joskus myös pussin merkin tai tyypin vaihtaminen auttaa, esimerkiksi lemmikkiperheessä kannattaa aina valita ns. lemmikkipussi, joka pitää pölyt ja hajut paremmin sisälllään.

Imurista ulostulevasta ilmasta tulee miellyttävämmän tuoksuista, kun ripautat puhtaan pussin pohjalle teelusikallisen vaniljasokeria. 

Jos käytät siivouksessa klooripitoisia aineita, sekoita ne aina kylmään veteen. Jo kädenlämpöiseen veteen sekoitettuna kloori höyrystyy ilmaan.

Sijoita 50 euroa uusiin siivousvälineisiin. Niillä helpotat siivousta merkittävästi, nopeutat työtä ja säästät itseäsi. Oikein huollettuna siivousvälineet kestävät useamman vuoden.

Kodin perussiivouksen hoidat helposti näillä välineillä: nippu mikroliinoja ja pesusieniä, levymoppi ja säädettävä monitoimivarsi, moppiin karvaosa, sanko ja imuri sekä ikkunanpesuun ikkunanpesin ja kuivain.